Øystein Wiik: «Skorpionen»

(Aschehoug 2016)

Kongsberg februar 2016: Hun stilte sykkelen ved rekkverket ute på broen uten å låse den. Lente seg ut for å sjekke at hun stod midt mellom to påler. Vannet så svart og hvitt ut, og speilet ikke den mørkeblå himmelen over. De mange lyktene på broen stod der som tause vitner. De minnet henne om alle som var døde. Og som kunne komme til å bli drept fordi hun hadde handlet som hun gjorde.

En ung eritreisk asylsøker er i ferd med å hoppe fra Nybrua på Kongsberg og ned i den frådende elva. En livsfarlig flukt og hjerteskjærende hendelser har brakt henne til Kongsberg og til den skjebnesvangre avgjørelsen. Men før hun tar det siste spranget, kjører romanens helt, Tom Hartmann, ut på brua. Han får øye på jenta, stanser bilen og prøver å overtale henne til å la være å hoppe. Han griper tak i armen hennes, forsøker å holde henne igjen. Det lykkes ikke, og begge havner i den frådende fossen.

Dette er Øystein Wiiks sjette roman om »superhelten» Tom Hartmann, og som alle superhelter har han på mirakuløst vis klart å manøvrere seg og jenta inn på land. Her blir de observert når ambulanser, politi og redningsteamet fra brannvesenet kommer dem til unnsetning. Helt uten skader er de jo ikke, så de ender opp på Kongsberg sykehus. På sykehuset blir de tatt godt hånd om både a leger og sykepleiere.

Hele ti kapitler er viet til Tom Hartmanns dramatiske og ekstreme opplevelser på Kongsberg. Så kan man jo spørre seg hvorfor Øystein Wiik har lagt denne dramatikken til Bergstaden. Svaret er enkelt. Krimforfatteren har en lang karriere bak seg som sanger, skuespiller og musikalforfatter ved siden av sine åtte krimromaner med Tom Hartmann i hovedrollen. Alle disse bøkene er blitt presentert under Kongsberg Krims arrangementer. Det er vel ingen overdrivelse å si at Øystein Wiik er en sann kongsbergvenn. Det skal også sies at han har studert muligheten for å overleve et fall fra Nybrua og ned i fossen. For de nysgjerrige blant oss er det mulig å finne det ut. Men det anbefales ikke å forsøke!
Etter det dramatiske oppholdet på Kongsberg fortsetter Tom Hartmann på sine eventyr. Kort fortalt har han fått i oppdrag å infiltrere en kaukasisk bande som driver sin virksomhet fra de mørkeste hjørnene av Internet, The Darknet. Det mørke nettet hvor de mest uhyrlige tjenester kan kjøpes, og ingenting kan spores. Et tastetrykk kan medføre døden.

Romanen anbefales på det sterkeste hvis man liker «eventyr» ispedd samfunnskritikk. Og glem heller ikke at Øystein Wiik til nå har skrevet åtte romaner om vår helt fra Nybrufossen.

Omtalt av Arve Fretheim