Romaner med kongsbergmotiv

Kongsberg har en spennende historie og mange tradisjoner. Norges første kriminalroman, ja antagelig verdens første detektivroman blei skrevet på og handlingen lagt til Kongsberg. Ut fra dette perspektivet har historielaget nå glede av å omtale skjønnlitterære romaner hvor handlingen er lagt til Kongsberg.

Flere av forfatterne er kongsbergensere, og noen har bodd på Kongsberg i kortere eller lengre tid (en faktisk bare et par dagers besøk). Noen av bøkene som omtales, er blitt landskjente, noen er oversatt til flere språk, mens andre er mest bare kjent helt lokalt. Men vi kan forsikre at alle er verd å lese. Og hvis noen av dere som leser disse ord, veit om flere bøker hvor større deler av handlingen er lagt til Kongsberg, så meddel gjerne dette til oss.

Noen romaner som Jernkorset av Jon Michelet og Fyr og Flamme av Kjartan Fløgstad er så vidt innom byen, men det er kanskje måte på? Noen lokale forfattere (en av Olav Såtvedts bøker og ikke minst Torbjørn Saga) har hovedhandlingen sør for byen, og Aksel Sandemose legger handlingen i Varulven til Flesberg, nord for byen. Disse kan vi jo utfordre respektive historielag å omtale!

Omtalene her starter med Mauritz Hansens ”Mordet på maskinbygger Roolfsen” fra 1840, hopper så 45 år fram i tid til Jonas Dahl ”En bergmandsfamilie” i 1885. Deretter beveger vi oss inn på 1900-tallet til verdenskjente Knut Hamsun med ”En vandrer spiller med sordin” fra 1909 hvor flere av beskrivelsene tydelige er fra Kongsberg. Så hopper vi helt til 1985 og Olav Såtvedts ”Så edelt et malm” som jo ”alle” kongsbergensere har lest eller bør lese og også hans neste bok fra 1992 ”Sølvberget”. Samme år kom Dag Solstads ”Ellevte roman bok atten” ut etter at han hadde beæret byen med et par dagers besøk. Utflytteren med beina godt planta i byen, Asbjørn Lien ga ut boka ”Hei, du bonden” i 1997. Helt ”up to date” er fjorårets (2004) rivertonprisvinner Kurt Aust med ”Kongefrykt” med handlingen fra begynnelsen av 1700- tallet med deler av boka fra kongens besøk på Kongsberg. Dette året kom også Kongsbergs andre ”kriminalroman” ”In vivo” med kongsbergguttene Håvard Syvertsen og Geir Gulliksen med handling i dagens Kongsberg.

Vi håper omtalene kan inspirere til lesing av bøkene enten for første gang eller gjerne en gang til.
Dag Kristoffersen

Romanene